Met zoveel verschillend voer op de markt, hoe kies je dan het voer wat goed voor jouw kat werkt? Er is tegenwoordig veel goed ontworpen voer waar je uit kunt kiezen, dus hier zijn een paar richtlijnen die je kunt gebruiken.

Kijk naar de ingrediënten

Ingrediënten van hoge kwaliteit zijn essentieel voor gezond kattenvoer. Sommige commerciële merken gebruiken goedkope ingrediënten waardoor het voer minder goed te verteren is. Veel gezondheidsbevorderende voedingsstoffen kunnen hierdoor recht door het buikje van je kat gaan zonder geabsorbeerd te worden. Het betekent bovendien dat je je kat grotere hoeveelheden van dit lage kwaliteitsvoer moet voeren om hem dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te laten krijgen als dat je hem wel kwaliteitsvoer zou geven. Als je de kosten vergelijkt per portie en je je realiseert hoe snel je door een zak heen bent, is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Verminderde verteerbaarheid door goedkoop voer betekent ook dat je meer op te ruimen hebt in de kattenbak.

Intacte voeding, zoals vers vlees, fruit, groenten en granen leveren de essentiële voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Ze zijn ook een bron van andere belangrijke stoffen zoals antioxidanten en plantaardige stoffen die een optimale gezondheid ondersteunen.

Kies een eiwitbron

Lam, kip, vis – welke te kiezen? Voor een kat zonder allergieën voldoet elke dierlijke eiwitbron. Voor katten met voedingsintoleranties is het wat lastiger. Kies een eiwitbron die je kat nog niet eerder heeft gehad. Als je het niet zeker weet, ga voor iets obscuurs zoals eend. Een dieet met weinig verschillende ingrediënten die wel aan de voedingsbehoeften van je kat voldoen, kan ook de kans op een allergische reactie door voeding verlagen.

Als je op zoek bent naar gezond voer voor je kat, kun je kijken naar de lijst van ingrediënten op de achterkant van de verpakking. Verpakkingen van etenswaar moeten volgens de wet de ingrediënten op afnemende volgorde van gewicht vermelden. Zoek voer met één soort eiwit als voornaamste ingrediënt, zoals een kalkoen maaltijd, zalm of ontgrate zalm. De eiwitten in deze ingrediënten hebben een hoge biologische waarde, wat betekent dat de eiwitten een hoog percentage essentiële aminozuren bevatten.

Denk aan de hoeveelheid lichaamsbeweging en gewicht van je kat

Hoewel veel voer ontworpen is om aan de behoeften tijdens “alle levensfasen” te voldoen, is het misschien beter om te kiezen voor voer die ontworpen is voor wat specifiekere behoeften. Een kat met overgewicht heeft bijvoorbeeld voer met minder calorieën nodig, vooral als je al geprobeerd hebt kleinere porties te geven. Met caloriearmer voer kun je dezelfde hoeveelheid geven, maar krijgt je kat minder calorieën binnen.

Extra’s waar je op kunt letten

Omega-3 vetzuren hebben gezondheidsbevorderende effecten in katten. De omega-3 inhoud in voer kun je terugvinden in de ingrediëntenlijst achterop de verpakking. Een paar voorbeelden van ingrediënten waar omega-3 vetzuren inzitten zijn zalmolie, andere visolie en raapzaadolie.

Er zijn veel manieren om dierenvoer vers te houden. Zoek naar rozemarijn of gemengde tocoferolen als natuurlijke antioxidanten om voedsel te bewaren.