Struvietkristallen (of gewoon ‘’katkristallen’’ voor de leken onder ons) worden gevreesd door zowel katten als kattenbaasjes over de hele wereld. Wanneer katkristallen ontstaan, wordt het haast onmogelijk voor jouw kat om te plassen, ondanks de constante drang om te plassen! Yup, dit is een recept voor een zeer ongelukkige kat.

Hoe ontstaan katkristallen? Katkristallen zijn minuscule kristallen die ontstaan in de urine van jouw kat en kunnen aanzienlijke irritatie, pijn en zelfs een infectie veroorzaken. De daadwerkelijke oorzaak van katkristallen is nog niet bekend, maar we weten wel dat jouw kat vatbaarder is bij de volgende punten:

  • Een blaasontsteking
  • Een hoge zuurgraad (pH-waarde) in de urine
  • Te weinig drinken

Vroeger dacht men dat katkristallen werden veroorzaakt door het voer, met name de minerale inhoud; maar huidig onderzoek suggereert nu dat omgevingsstress mogelijk de primaire oorzaak is. Katten met overgewicht en die weinig bewegen, lopen een hoger risico op katkristallen.

Het dieet van jouw kat is een belangrijk factor. Hoeveel water jouw kat drinkt en de zuurgraad in de urine, blijken de belangrijkste voedingsfactoren te zijn die de vorming van katkristallen beïnvloeden.

Katten zijn van nature geen waterdrinkers. In de loop van miljoenen jaren zijn ze geëvolueerd, maar vroeger haalden ze vocht uit hun prooi. Met name katten die regelmatig droogvoer krijgen hebben een verhoogd risico op struvietkristallen. Droog kattenvoer voorziet hun dieet van erg weinig vocht en kan hun urine te geconcentreerd maken, waardoor het moeilijk voor hen wordt om de kristallen uit te scheiden. Normaal komen katkristallen niet voor in verdunde urine met een lage zuurgraad.  

Dus, wat zal ik mijn kat nu voeren?

Hieronder volgen enkele handige tips waardoor jouw kat zich beter voelt, en tevens voorkomen dat katkristallen terugkeren:

  1. Geef regelmatig kleine maaltijden; dit veroorzaakt minder schommeling in de zuurgraad van hun urine.
  2. Zorg ervoor dat je verschillende blikken paté te eten geeft en natvoer. Dit voer houdt je kat gehydrateerd en zorgt voor een lage zuurgraad in de urine.
  3. Zorg ten allen tijden voor schoon, fris water. Denk aan meerdere waterbakjes, of zelfs een fontein! Je kunt ook een heerlijke kippenbouillon proberen om jouw kat te stimuleren meer te drinken.
  4. Zorg voor voldoende kattenbakken (hoe meer, hoe beter) en houd de bakken op een rustige, veilige plek.
  5. Beperk grote veranderingen in routine.