We moesten verhuizen naar de stad. Van een verbouwde boerderij in het groen terug naar een rijtjeshuis. We maakten ons ernstig zorgen over onze drie golden retrievers. Zouden ze wel kunnen wennen? Veel minder ruimte om los rond te rennen, niet meer eindeloos kunnen zwerven. En buren, daar waren ze ook niet aan gewend. Zouden ze bij het minste geringste gaan blaffen? En gestrest raken van al die vreemde geluiden, het verkeer, al die geuren? Gelukkig maakten we ons zorgen om niks, de honden pasten zich verbazingwekkend gemakkelijk aan.

Maar dat zal niet voor elk huisdier gelden. Daarom een aantal overwegingen op een rijtje voor je de grote sprong waagt, samen met je viervoetige familieleden.

Zorg voor een nieuwe routine

Leven in de stad betekent dat je meer structuur moet aanbrengen in het leven van jou en je huisdier.

Tenzij je een huis met een redelijke tuin hebt, kun je niet meer gewoon de deur open doen zodat je hond zichzelf kan uitlaten. Voordat je verhuist, is het belangrijk alvast een ‘stadse’ routine aan te wennen voor jou en je hond. Dat geldt voor zowel de dagelijkse wandelingen als het tijdstip voor de maaltijden. Mooi meegenomen is dat honden dol zijn op routine, het geeft ze zekerheid en een veilig gevoel En wanneer je eenmaal verhuist, voelt je hond zich door die routine veel sneller ‘thuis’.

Locatie, locatie, locatie

Als je kunt kiezen, zoek dan een woning in de buurt van een hondvriendelijk park waar je viervoeter vrolijk los kan rondrennen en z’n behoefte kan doen. Voor honden die gewend zijn aan rondrennen en poepen in de natuur, is het moeilijk wennen aan een stenen straat of asfalt.

Een ander pluspunt van een hondvriendelijk park is dat je hond nieuwe vrienden kan maken. Zolang je hond gewend is aan andere honden, is spelen een fantastische manier om energie kwijt te raken en te krijgen. Als je hond niet gewend is om z’n omgeving met andere honden te delen, zorg er dan voor dat je je hond gedoseerd kennis laat maken met een omgeving met andere honden.

Home alone

Als je single bent en elke dag naar je werk toe gaat, neem je hond dan mee. Als dat niet kan, regel dan een honden-uitlaatservice of een hondendagopvang. Honden zijn gezelschapsdieren en bovendien moeten honden minstens twee keer per dag hun behoefte kunnen doen.

Honden die zich vervelen kunnen apathisch worden, of juist hun frustratie uitleven op je meubilair en schoenenkast: je hond ongelukkig en jij ongelukkig. Een goede hondendagopvang zorgt dat je vriendje kan spelen, uitgelaten wordt en met andere honden kan optrekken. Een honden-uitlaatservice zorgt er in ieder geval voor dat je hond wat heeft om naar uit te kijken als je er niet bent en tijdens het uitlaten z’n energie kwijt kan. Een hond die moe is, is een blije hond.

Heb je geen geld voor een hondendagopvang of een honden-uitlaatservice, investeer dan in een paar goede hondenspeeltjes en puzzels. Alles waar je hond zijn neus bij kan gebruiken stimuleert z’n hersens en zorgt dat ‘ie actief blijft en zich niet verveelt. Zelfs een knuffel gevuld met bevroren pindakaas kan je vriend een flinke tijd bezighouden.

Denk aan de buren

Wonen in de stad betekent rekening houden met de buren. Honden die blaffen of janken als ze alleen zijn, katten die de tuin van de buren overhoop halen of vrolijk vissen in hun vijver. Midden in de nacht met je hond spelen terwijl je in een appartement woont. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat verhuizen naar de stad. Test van tevoren of je hond gaat blaffen of janken als je uit het zicht bent. Ook katten kunnen klagelijk jammeren als ze zich onveilig of gestrest voelen. Als je eenmaal bent verhuisd, stel jezelf én je huisdier voor aan de buren. Geef je buren je mobiele nummer zodat ze je kunnen bellen als er iets met je beestje is.

En tenslotte

De meeste huisdieren passen zich aan aan hun nieuwe huis en omgeving, als je ze voldoende tijd geeft om te wennen en zich weer thuis te gaan voelen. En tot slot: wonen in de stad, betekent dat je ook meer tijd doorbrengt samen, en dat is alleen maar gezellig!